KórházSuli projekt támogatása

posted in: Támogatások | 0
KórházSuli Konferencia
Az RC Budapest-Sasad adományának (9 db tablet) átadása a KórházSuli Konferencián

Tavaly született meg az az elgondolás a TanárBlog háza táján, hogy a kórházakban hosszabb ideig fekvő iskoláskorú gyerekek oktatását hogyan tudnánk segíteni. Jelenleg osztályonként legfeljebb 2 kórházpedagógus dolgozik. Ha 15 beteg van az osztályon, és mindenkinek mindenből haladnia kell (márpedig kell), akkor napi 4 órával számolva 60 óra jön ki. Arról nem is beszélve, hogy itt van olyan gyerek, akinek a B betű írása a tananyag, és van olyan is, aki emelt szinten szeretne kémiából érettségizni. Szóval ez elég komoly kihívás minden érintettnek. Ezen a helyzeten próbálunk segíteni lassan beinduló KórházSuli programunkkal.

A KórházSuli lényege, hogy a kórházba kerülő diákok a kórházpedagógus segítségével kapcsolatba kerülnek egy középiskolai csapattal (szaktanár, diákok), akik kifejezetten az ő számára fejlesztenek online, interaktív tananyagot (pl. ha éppen az ország három részre szakadása a téma történelemből, akkor arról). A fejlesztett anyag egy általam megálmodott felületen, az e-StudyGroup.com nevű oldalon található interaktív, játékos applikáció-gyártó oldalon készül el (ennek béta verziója már elérhető).

A diákok közösen dolgoznak tanárukkal, és valódi értéket hoznak létre, amely segít egy beteg gyereknek – és nem utolsósorban a kórház-pedagógusnak – abban, hogy mindenki saját tempójában, játszva tudjon fejlődni. Minden betegnek lesz egy mentora, aki részben online, részben néha a kórházban is, segít neki a tanulásban.

Nagyjából ennyi a terv, és mindenki csak nyer a programban, hiszen:

  • a kórházpedagógus munkáját megkönnyítjük,
  • a beteg gyereknek személyre szóló interaktív, játékos tananyagot készítenek,
  • a gimnazisták értelmes munkát végeznek, látszik, hogy hasznosul a világban a munkájuk; iszonyatos erőfeszítéssel dolgoznak, nagyon megtanulják azt az anyagrészt, amiről az appot készítik (ráadásul közösségi szolgálatként is elszámolhatják),
  • készül egy interaktív tananyag adatbázis, amit bárki használhat bármikor,
  • … és végül, egyetlen forint nélkül, saját erőnkből sikerül enyhíteni egy több ezer beteg gyereket érintő, komoly problémán az országban.

Fontos, hogy a rendszer nyitott. Várjuk iskolák, tanárok, támogatók jelentkezését! Szeptembertől beindult a program – szándékunk szerint – első lépcsője a Rotary Club Budapest-Sasad által adományozott tabletek segítségével.

Prievara Tibor