Kirándulás Szlovákiába

posted in: Itt jártunk | 0
Kirándulás Szlovákiába

Májusban került sor a klub régóta tervezett útjára, kirándulás Szlovákiába. Négy napot töltöttünk együtt Kelet-Szlovákiában: több olyan helyszín is volt, ahol közülünk többen még sosem jártak. Az útvonal kiemelkedő állomásai a következők voltak: a reggeli indulás után Borsiban megtekintettük Rákóczi fejedelem szülőházát, Dobóruszkán az egri várvédő, Dobó István kapitány sírhelyét, majd estefelé Tőketerebesre értünk, ahol az Andrássy kastély parkjában sétáltunk. Gazdag vacsora várt a helyi szállodában…

Másnap Felsővízkőn szakszerű vezetéssel megnéztük a Ruszin Múzeumot, Bártfán a Szent Egyed Bazilikát és a csodálatosan felújított gótikus főteret. Hervartó község bizonyára sokunknak elkerülte volna a figyelmét, pedig csodálatos XVI. Századi, UNESCO védelem alatt álló fatemplomot láttunk itt. Az estét Poprádon töltöttük.

Harmadnap Késmárkra buszoztunk, ahol a XVII században, vasszegek nélkül épült evangélikus fatemplomot, Felső Magyarország és Erdély fejedelmének, Thököly Imrének a sírját láttuk az evangélikus templom mauzóleumában. Végigsétáltunk a régi utcákon és megnéztük a várat is. Lőcsén benéztünk a templomba és sétáltunk a főtéren, majd a Szepesi Csárdában ebédeltünk (ismét nem diétásan…). Ezután Szepeskáptalan következett, ahol a kanonoksort, a püspöki palotát és a Szent Márton bazilikát láttuk. Innen Szepesváraljára vitt az utunk, ahol felkapaszkodtunk a várba. Zsigra volt a következő állomás, itt a XV. századi gótikus freskókkal díszített gyönyörű Szentlélek templomot néztük meg. A napot egy rövid körbe-buszozás Szepesszombaton és egy poprádi séta zárta.

A negyedik napon Eperjesen várost néztünk, a templomban éppen elsőáldozás volt… Kassán séta vezetett Márai Sándor és Dessewffy Zsigmond szobrához, a Rákóczi emlékházhoz, majd a belvároson át a dómhoz. Itt megnéztük II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona sírját az altemplomban.

Gyönyörű dolgokat láttunk, az időjárás is viszonylag kegyes volt: nem akadályozott egy programot sem. Érdekeseket beszélgettünk és sok olyan téma is szóba került, amire sosem szánnánk időt másként…

Thaler györgy

A Kirándulás Szlovákiában című film az alábbiakban látható…

Fotó, videó: Thaler György