Faültetés fakanállal

posted in: Események | 0

Az idén 50 éves szentendrei Skanzenben közel 500 magyar Rotary Klub tag mintegy 1 500 fát ültetett el október 28-án a “Faültetés fakanállal” esemény keretében. A programmal mi is részt vállaltunk a Rotary világméretű kezdeményezésében, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

Ez évben a Rotary világszervezet 1,2 millió tagja felvállalta, hogy a világ 200 országában minden Rotary Klub tag ültet egy-egy fát. A klubok ezzel is kifejezik a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket és jó példát mutatnak szűkebb hazájukban. A program előzményeként júliusi magyarországi látogatásán Ian Riseley világelnök jelképesen az első fát a Skanzenben ültette el.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetben helyezkedik el, így különösen fontos területén a flóra és fauna védelme, a faállomány pótlása. A faültetés során az önkéntesek még arra is figyeltek, hogy a múzeum nyolc tájegységében, az ott található kiállításokban megjelenő hazai vidékekre jellemző fafajták kerüljenek a földbe, így például a Felföldi Mezőváros tájegységben a Gönczi magyar kajszibarack.

 

Bálint Gazda

A rendezvény díszvendége, az idei Príma Primissima díjra jelölt Bálint György, mindenki Bálint Gazdája volt, aki mint Rotarysta és mint kertész szakember, jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést.

A faültetési programban aktív szerepet vállalt a Rotary Club Budapest-Sasad lelkes Csapata.

Az egész napos programon az ország 53 Rotary Klub egy-egy régiója speciális ételkölteményt készített. A bográcsba került igazi hagyományos szentesi lecsó, miskolci pincepörkölt, nyírségi töltött káposzta, szegedi halászlé, de mosoni szarvaspörkölt is. A 4 földrészről, több mint 10 országból hazánkba érkezett Rotary cserediákok nemzetközi paprikáskrumplit főztek. Megalakult a „Rotary Hazai Ízek Rajongói Köre”, amely az ételköltemények mellett egy igazi hungarikum, a pálinka jó hírét is szeretné öregbíteni.

Az esemény legfontosabb üzenetét jól kifejezi a Rotary és egyben a faültetés jelmondata is:  „Making a difference!”, azaz „Változtatni a világon!”

 

A képekre kattintva kinyílik a nagyméretű, lapozható képgaléria! Fotó: Tari Jenő