Új sebészeti eszközök a Heim Pál Kórháznak

Az RC Budapest-Sasad támogatási stratégiájában kiemelt szerepet játszik az egészségügy és ezen belül a gyermekek egészsége. Ebben a szellemben határoztuk meg tavaly az akkori District Grant irányát. Dr. Sült Tamás Péter gyermeksebész főorvos a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet és a Gyermekkor Alapítvány képviseletében találkozásunk során megerősítette, hogy a gyógyításban, a műtétek elvégzésében nagy szükségük van a megjelölt eszközökre.

A projektben együttműködő Gyermekkor Alapítvány a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet egyik alapítványaként a kórházi eszközfejlesztés, a korszerűsítés, az orvosok és szakápolók tudásának tovább fejlesztéséért dolgozó szervezet. Az Alapítványhoz érkező adományok közvetlen felhasználásra kerülnek ezekre a célokra.

A korszerű módon végzett hasi sebészeti beavatkozások az utóbbi években mindinkább a minél kisebb terheléssel, kevesebb szövődménnyel járó és gyorsabb gyógyulást ígérő laparoscopos műtéti technika irányába tolta el a gyógyítási igényeket az egész világon.

A District Grant projekt ilyen, minimál invazív hasűri laparoscopos műtétek végzéséhez szükséges eszközök és kiegészítőik beszerzését foglalta magába.

A projekt előkészítése alatt új szavakat tanultunk: A trokár olyan eszköz, melyet a hasfalon keresztül szúrással juttatnak a hasűrbe azért, hogy rajta keresztül optikát, vagy manipulációs eszközt juttathassanak be a hasüregbe. Mivel ezt nyomás alatt kell végezniük, a trokár biztosítja az állandó hasűri nyomást az optikai tájékozódáshoz, illetve a manipulációs eszköz alkalmazásához a műtét folyamán. A bipoláris csipesz a vérzések elektromos koagulációját, a vérzéscsillapítást teszi lehetővé.

Ezek az eszközök a gyorsabb, szövődménymentesebb gyógyulást teszik lehetővé szemben az ún. nyílt (a hasüreg hagyományos sebészi módon történő megnyitásával) szemben.

Az eszközök használatával a beteg gyerekek korszerű, szövődménymentesebb gyógyítását, a gyermekek gyógyulási idejének lerövidítését, otthonukba történő gyorsabb visszatérését tudjuk lehetővé tenni.

Az eszközöket klubunk képviseletében Batizi György elnök 2021/22 és Thaler György foundation felelős adták át Sült Tamás főorvos úrnak 2022. november 14-én.

A felhasznált 622.000 forint a lehető legjobb helyre került: a gyermekek jobb egészségét szolgálja. Az együttműködő orvosoknak és kollégáiknak köszönjük segítségüket és jó munkát kívánunk!

Thaler György

Foundation felelős

A képekre kattintva kinyílik a nagyméretű, lapozható képgaléria!