KórházSuli Konferencia 2017

posted in: Itt jártunk | 0

Képes tudósítás a KórházSuli Konferencia 2017 eseményről

A KórházSuli Konferencia 2017 résztvevői

Meghívót kaptunk 2017. február 3.-i KórházSuli Konferencia 2017 rendezvényre, a törökbálinti “Telenor ház”-ba.

Szívesen mentünk el, mert egy District Grant keretei között a RC Budapest-Sasad és ilyen módon a Magyar Rotary támogatja a KórházSuli programot.

KórházSuli pályázatunk eredményeként 9 db tabletet adományoztunk az Onkológiai Gyerekosztályokon fekvő gyermekek felzárkóztatásához a tanulásban. A tableteket másfél évvel ezelőtt adtuk át. Az eszközök segítségével  megkezdődhetett a Prievara Tibor tanár úr ötlete alapján folyamatosan fejlesztett oktatási szoftverek kezelésének betanítása, a módszer kipróbálása több kórházban, a beteg gyermekek rendszeres, számítógépes tanításával.

Az oktatási anyagokat önkéntesen jelentkező gimnáziumi diákok fejlesztik az e-StudyGroup által kidolgozott szoftvereken a beteg gyerek kora, iskolázottsága, igényei alapján. Az egyes tantárgyakra játékos formában megírt tananyagot önkéntes egyetemisták mentorálják, szükség esetén javítják. Az elkészült tartalmak egy közös adatbázisból lehívhatók és elolvasásuk után feladatokat kell megoldani. Az angol nyelvtanulásnál például a képernyőn egy ikon jön lefelé egy angol kifejezéssel, mint egy videójátéknál. A magyar megfelelőjét addig kell beírni a megfelelő mezőbe, amíg le nem ér az ikon a képernyő aljára. Az eredményt a szoftver azonnal értékeli.

A 3. alkalommal megrendezett konferencián mintegy 80 fő vett részt a KórházSuli Alapítvány szervezésében. Többségükben 15-20 éves diákok, de különféle intézményektől, támogató cégektől felnőttek is voltak jelen. Felemelő volt látni a rengeteg nyitott, segítőkész fiatalt, akik hihetetlen lelkesedéssel vettek részt a kezdő, haladó és pszichológiai (érzékenyítő) tréningeken. A Telenor által biztosított helyiségekben és arra alkalmas informatikai eszközökkel folyt a felkészítés. A konferencia anyagát videókamerával rögzítették és a Facebookon keresztül, élő adásban közvetítették 4 város diákjai számára, akik nem tudtak eljönni a rendezvényre.

Tóthné Almássy Mónika, az Alapítvány vezetőjének tájékoztatójából megtudtuk, hogy a 2016/17-es tanév első félévében 5 középiskola, 63 diákja és 34 egyetemista által fejlesztett több, mint 100 tananyag segítségével 6 kórházban, 28 beteg gyerek felzárkóztatásán segítettek. Ez a szám jelentős növekedést mutat, hiszen az előző egész évben összesen 32 gyerekkel foglalkoztak. A hibák gyors elhárítására 0-24 órában működő KórházSuli Kommandót hoztak létre az Eötvös József gimnázium tanulóiból.

A diákok javaslatára művészeti programként rajzokat, festményeket, képeket készíttettek a beteg gyerekekkel, amelyeket aztán például a “Fény” kiállításon lehetett megtekinteni. A kreatív tevékenység jelentős motiváló erejét példázza annak a 17 éves fiúnak az esete, aki egyáltalán nem akart felkelni a betegágyból. Az ötlet, – a szomszédos épület különböző napszakokban való lefényképezése, – azonban arra ösztönözte, hogy mindennap többször felkeljen, elsétáljon a folyosó végébe és lefotózza az épületet.

 

Néhány vélemény a KórházSuli Alapítvány honlapjáról idézve:

“Vargay Adrienn –  klinikai szakpszichológus
Számos aspektus mentén dicsérhetném pszichológus szemmel a KórházSulit, de számomra talán legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy az együttműködésre épít. Ahhoz, hogy működjön,  mindkét oldalon nyitott és elkötelezett fiatalokra van szükség, akik képesek bízni és biztatni, és ami a legfontosabb, képesek egymásért felelősséget vállalni. Egymás tempóját és gondolkodásmódját tanulva tapasztalati úton szereznek tudást, és nem csak tudást, mert a megismerésen keresztül a programban résztvevők kölcsönösen  formálják és gazdagítják egymást. Mindez olyan tapasztalat, ami direkt és indirekt módon  fejleszti a személyiséget, hozzájárul ahhoz, hogy érzelmileg érett, felelősségteljes, empatikus és stabil felnőttekké váljanak.

Varga Enikő – kórházpedagógus
A Kórházsuli olyan lehetőség, ami megkönnyíti a tanulást a sok terhet viselő, bezártsággal küzdő, beteg gyereknek. Kinyílik a világ: nem csupán ismeretek jutnak el hozzá szórakoztató formában, hanem egészséges kortársak hatékony segítsége, egy csapat, amelynek minden egyes tagja azért dolgozik, hogy ő könnyebben vegye az akadályokat gyógyulása idején. Nem csak pótolja az ismereteket, hanem megerősíti, újabb távlatokat nyitva a fejlődés felé. Mindezt XXI. századi módszerekkel, élménypedagógiai eszközökkel éri el, folyamatosan alkalmazkodva az igényekhez.

Krisztián – kórházban gyógyuló kisfiú
Az a legjobb az egészben, hogy nem olyan,  mintha tanulnánk, hanem  mintha játszanánk, mindig érdekes és jól  szórakozom alatta. De közben tanulunk, többet is, mint ami a könyvben van. Szóval: szuperek vagytok!!!”

Az említettek önmagukért beszélnek. Örülünk, hogy a RC Budapest-Sasad közreműködhetett a kezdeteknél és támogatásával az ötlet szárba szökkent.

 

Takács József PP
RC Budapest-Sasad

 

A képekre kattintva kinyílik a nagyméretű, lapozható képgaléria, kép-aláírásokkal!