Mágneses bioásványok különleges tulajdonságai

posted in: Előadások | 0
Pósfai Mihály professzor
Pósfai Mihály professzor

Előadó: Prof. Dr. Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja

Időpont: 2016. 04. 19. kedd, 19.00

“Előadónk Pósfai Mihály, az MTA rendes tagja, Széchenyi díjas kutató, a Veszprémi Pannon Egyetem professzora. Interdiszciplináris tudományágban, a kémia, a biológia és az ásványtan határterületén dolgozik. A bioásványok egysejtű vagy többsejtű élőlények által készített természetes anyagok, ezek az élőlények szerkezetét alkothatják (kovamoszatok váza) kagylók héja vagy éppen az emberi hallócsontok. Ezek speciális esetei a mágneses anyagokat, például magnetitet előállító élőlények, amelyek lehetnek soksejtűek (pl. egzotikus csigák vázelemei) vagy egysejtűek mint a részletesen is vizsgált, Balatonban is él mágneses baktérium, amely tájékozódásra használja a testében felépített magnetit szálat.

Ezek az aktívan úszó baktériumok az oxigénben szegény vízrétegeket keresik, ezek megtalálásának sebessége kritikus a túlélésük szempontjából A Föld mágnesességének a testükben felépített, mágneses magnetit szálakra gyakorolt hatását érzékelve, a lehető legrövidebb úton jutnak a számukra életet jelentő, oxigénszegény vizekbe.

A professzor úr és kutatócsoportja a mágneses szálak tulajdonságait és annak bioszintézisét tanulmányozták. A szálak egyedi, 30 és 150 mikron közötti, fehérjeburokban levő, és fehérjeszálon rögzített magnetit kristályokból állnak amelyek mérete ideális a mágneses tulajdonságok szempontjából (ennél kisebb mágnesek elveszítenék mágnességüket, a nagyobbak több domént is tartalmazva, gyengébb mágnesességet produkálnának).

A mágneses szálak mágneses tulajdonságai elektron hologrammal tanulmányozhatók: ez alapján is a baktériumok az elméletihez nagyon közel álló módon járnak el a mikromágnesek szintézisekor.

A mágnesek előállítását szabályozó géneket izolálták, és szalmonella baktériumba klónozva mesterségesen is sikerült a mini-mágneseket előállítani. Ezek felhasználásának egyik lehetséges területe lehet speciális röntgen kontrasztanyagok előállítása.

Említésre került még, hogy egy Marsról származó meteoritban is találtak a baktériumokban fellelt magnetit mini-mágnesekhez hasonló anyagokat, ám ezekkel kapcsolatban kizárható, hogy biológiai eredetűek lettek volna.”

(Részlet a 2016. 04. 19.-i jegyzőkönyvből)

A professzor úr egy előadása ezen a linken tekinthető meg:

http://mta.videotorium.hu/hu/recordings/details/7030,Termeszetes_laboratoriumok_a_magneses_bakteriumok