Egy Rotary év margójára

posted in: Előadások | 0
Elnöki beszámoló
Elnöki beszámoló

Jól kezdődött az ősz. Augusztus végén hírt kaptunk Los Angeles-ből, hogy támogatottunk, Purcel Virginia két aranyérmet és egy ezüstöt szerzett tollaslabdában az olimpián. A gyermekotthonban élő fiatal lány számára mi dobtuk össze a ruhára, felszerelésre valót az utazáshoz.

Készülődés a Zánkai Rotary Fesztiválra, ahol két előadást tartottunk egyrészt a KórházSuli projektünkről, másrészt a Gift of Life programhoz kapcsolódva. Kiegészítő rendezvényként támogatásgyűjtést szerveztünk az első magyar műhold, a MASAT-1 folytatása, a SMOG-1 fejlesztéséhez, fellövéséhez.

Külön öröm volt számunkra, hogy a Zánkai Fesztivál alkalmából vendégül láthattuk partnerklubunk a RC Dresden-Canaletto elnök-asszonyát és klubtagjait. Több programon is részt vettek és még egy kis kirándulásra is futotta idejükből Tihanyba és Balatonfüredre. Decemberben mi megyünk hozzájuk a világhíres drezdai Adventi Vásárra, többek között stollen-t sütni.

Befejeződött a KórházSuli District Grant pályázatunk, amelynek eredményeként  9 db tabletet ajándékoztunk az Onkológiai Gyerekosztályokon fekvő beteg gyermekek felzárkóztatásához. A tabletek átadására az Eötvös Gimnáziumban 200 résztvevővel megrendezett nagysikerű KórházSuli Konferencián került sor október elején. Az eszközök segítségével megkezdődött a diákok által folyamatosan fejlesztett oktatási szoftverek kezelésének betanítása a közreműködő diákok, pedagógusok számára.

Két cserediákot fogadtunk 1 éves időtartamra, Inoue Sayoko-t Japánból és Guilherme Poltroniere Mendes-t Brazíliából. Mindketten jól beilleszkedtek új környezetükbe és sok barátot szereztek.

Amerikából és Brazíliából visszatérő cserediákjaink, Sipos Kriszti és Papp Vanda beszámolója alapján nagyon jól érezték magukat. A családok kézről-kézre adták őket és visszavárják mindkettőjüket.

A következő évben Amerikába utazó cserediákjaink, Kercsmár Julcsi és Sipos Máté beszéltek céljaikról, motivációikról és arról, hogy nem félnek a kihívásoktól.

Hosszas betegség után eltávozott közülünk klubunk alapítója, Bitt Helmut. Emlékére díjat alapítottunk, amelyet évente adományozunk azok számára, akik sokat tesznek a klub tagjaiért, céljaiért.

Szeptember végén első kézből hallhattunk információkat Kopinsky Edittől a délvidéki menekülthelyzetről, a frissen megépített drótkerítés következményeiről. Ez a törékeny, szőke, kékszemű fiatal hölgy személyesen vett részt a menekült nők és gyermekek emberibb körülményeinek biztosításában.

Klubunk évről-évre támogatja a Pest megyei TEGYESZI 16 lakásotthonában gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket térítésmentes adományok: élelmiszerek, ruhák, játékok, könyvek, informatikai eszközök, sporttámogatások, orgona hangversenyjegyek formájában. A támogatás mértéke az elmúlt időszakban jelentősen nőtt.

A mozgáskorlátozott, vagy más szempontból hátrányos helyzetű fiatalok „Jobb velünk a világ” koncertjét 2009 óta támogatjuk. A támogatás lehetővé teszi, a számukra nagy jelentőséggel bíró, évente megrendezésre kerülő eseményen való részvételüket.

Utolsó klubülésünkön a RC Dresden-Canaletto meglepetés stollenje várt bennünket, majd vacsora után átsétáltunk a több díjat nyert Magnificat Leánykar karácsonyi koncertjére a Mátyás templomba.

A Rotary Feleségek Klubja az Inner Wheel minden karácsony előtt jótékonysági bazárt szervez a Kempinski Hotelben, ahol saját készítésű ajándékokat árulnak. A befolyó bevételt teljes egészében jótékonysági célra gyűjtik, amelyhez klubunk tagjai is segítséget nyújtottak.

December 23-án, a Vörösmarty téren forralt borral és zsíros kenyérrel vártuk azokat, akik adományt adtak jótékonysági céljaink megvalósításához. Ilyenkor minden rendű és rangú ember megfordul nálunk. Legutóbb még kanadai rotaristák is voltak adakozni, erősítve összetartozásunkat.

Klubtagunk, Németh Zoltán alkormányzó hagyományteremtő céllal megszervezte a Budapesti Rotary Találkozót. A gáláns vendéglátás, a gasztronómiai finomságok és az igényes kulturális program jó hangulatú estén hozta össze a budapesti klubok képviselőit. Reméljük lesz folytatás!

A Kormányzói látogatás mindig nagy esemény egy klub számára. A tagok nagy része csak ilyenkor tud közelebb kerülni a Kormányzóhoz. Ráadásul Csóka Imre nagy fába vágta a fejszéjét a Zánkai Rotary Fesztivál szervezésével és a Világelnök fogadásával, amit végül sikerrel megoldott.

Évközben három új taggal gyarapodtunk Garamvölgyi Marika, Fantoly Péter és Batizi György személyében, akik szorgalmasan látogatják az üléseket és igyekeznek bekapcsolódni a munkába.

Farkas Imre klubtagunk jóvoltából külső programon, disznótoron is részt vettünk Gyöngyösön, ahol jóféle finomságokkal, borkóstolóval, kincstár-látogatással, kulturális programmal várt bennünket.

Folytatódott az „Akadémikusok a klubban” sorozatunk, amelyben előadásokat hallhattunk a Sao Paolo-i Convention-ről, az ügynökiratok hozzáférhetőségéről, Born Ignác geológus szokatlan kalandjairól, a hallási, olvasási zavarokról, az örökélet titkáról, az ukrajnai helyzet értékeléséről, a műtárgy-gyűjtésről, Nimród ősapánkról, az arany titkáról, II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetéséről, a Magyar Koronáról, a Magyar Nemzeti Bank aforizmáiról, a tavaszi kerti tennivalókról, a mágneses élőlényekről a Balatonban, a szállodák világáról, a festmények szerepéről és Kadhafi Líbiájáról.

Előadónk volt többek között Pénzes Ilona Kormányzóasszony 2016-2017; Roman Kowalsky, a Lengyel Köztársaság nagykövete; Bodnár Zoltán, a MNB exalelnöke; Palasik Mária akadémikus; Csépe Valéria akadémikus; Pósfai Mihály, a friss Széchenyi-díjas akadémikus; Borbola József szívspecialista professzor; Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke; dr. Papp Gábor, a Természettudományi Múzeum főmúzeológusa; dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze; dr. Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze;  Bocsák László, a Szállodaszövetség exelnöke; és visszatérőként, a mindenki által jól ismert Bálint Gyuri bácsi.

Aktívan részt vettünk a Magyar Rotary nagyrendezvényein. Tagjaink előadásokat tartottak, hozzászóltak a budapesti Rotary Tag, a debreceni PETS/SETS, a soproni MRCSZ Közgyűlés, a győri District Konferencia ülésein.

Kercsmár András, a Magyar Rotary képviseletében részt vett a chicago-i Rotary Alkotmányozó Tanács 2016 ülésén, ahol az egész Rotary tagságra (1,2 millió fő) kiterjedő döntéseket hoztak. Azóta már 7 klubban tartott előadást az Alkotmányozó Tanács munkájának részleteiről.

Látogatást tett nálunk a RC Budapest-Szent Imre, majd viszonoztuk a Károlyi Palota éttermében. Jó alkalmakat kínáltak a charterek is, amikor közelebb kerülhettünk egymáshoz, vagy éppen erősíthettük a meglévő kapcsolatokat: RC Sopron, RC Budavár. Ott voltunk az RC Szentendre által szervezett Jótékonysági Országos Filmvetítésen és a RC Budapest-Duna Jótékonysági Rotary Golfversenyén az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon javára..

Június elején immáron hagyományos jótékonysági koncertet szerveztünk a Szent István Bazilikában közel 500 fős hallgatósággal. A nagykőrösi gyermekotthonból is hívtunk fiatalokat, akik először voltak ilyen eseményen. Mindannyiunk számára felemelő élmény volt Bach: D-moll toccata és fugáját hallgatni a gyönyörű Bazilikában. A bevétel eredményét a gyermekotthonok támogatására fordítjuk.

Miután a magyar klubok felének van már weboldala, ideje volt, hogy mi is felzárkózzunk. A láncátadóra elkészítettük és igyekszünk folyamatosan frissíteni: www.rotary-club-budapest-sasad.hu      E-mail: info@rotary-club-budapest-sasad.hu

Magyarországi látogatása kapcsán, nagy megtiszteltetésként a Világelnök Paul Harris díjat adott át Németh Zoltán leköszönő alkormányzónak, aki Csóka Imre Kormányzótól még Rotary Érdemérmet is kapott.

Klubunk ez évi tevékenysége miatt immáron sokadszor, de idén a magyar klubok közül egyedüliként, Világelnöki Elismerést hozhatott haza.

Takács József

elnök 2015-2016

RC Budapest-Sasad

(A cikk megjelent a Rotary Magazin 2017. januári számában.)

A képekre kattintva kinyílik a nagyméretű, lapozható képgaléria!