A szállodák világa

posted in: Előadások | 0
Dr. Bocsák László
Dr. Bocsák László

Előadó: Dr. Bocsák László tanár és “idegenforgalmász”, a Szállodaszövetség exelnöke

Időpont: 2016. 05. 10. kedd, 19:00

Most már nem a turizmust, hanem a turistát szeretjük. Adatokat hallhattunk: a világ GDP 10% át költik turizmusra. A szektorban dolgozik minden 11-edik munkavállaló. Európa áll az élen, de veszedelmes ellenfél Ázsia. Konkurenciát jelent még az utazó hajó!

A kivetített képeken az ókori és újkori vendéglátásról tudhattunk meg érdekességeket. Előadónk kuriózumokkal  is megismertetett bennünket, mint pl. börtönszoba, hordóhotel, bunkerhotel, jéghotel, tenger alatti hotel stb.

1774-ben Londonban nyílt meg az első szálloda a Grand Hotel. Magyarországon a 18. században az Arany horony és az Arany Sas voltak az elsők között. A 19. században az első szálloda az „István Főherceg” volt. A vidéki nagyvárosokban, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett épültek patinás szállodák.

1967-ben alakult meg a Magyar Szállodák Szövetsége.1976-ban adták át a Hiltont. 1979-tól van csillagos besorolás 1-5 csillagig. 1993-tól jöttek a külföldi befektetők. Sorra vették át a Duna-parti szállodákat.

Napjainkban a járulékos és kiegészítő tevékenységek is előtérbe kerültek. A családi és céges rendezvényszervezések is jelentős bevételt hoznak.

Hotelstars.eu tagok vagyunk. Nagyon magas kritériumoknak kell ezért megfelelnünk. Magyarországon a legjobb a szálloda ár-érték aránya. Ez jó és rossz is a fejlesztés szempontjából.”

(Részlet a 2016. 05. 10.-i jegyzőkönyvből)