A SMOG-1 projekt további támogatóra vár!

posted in: Támogatások | 0
Dr. Gschwindt András, Masat-1, Smog-1
Dr. Gschwindt András, Masat-1, Smog-1

A szmog, mint a levegő szennyezettségének egyik változata, mindenki előtt ismert.

Esetünkben a szmog kifejezés a vezeték nélküli kommunikációhoz kötődik. A nagy teljesítményű műsorszóró adók (rádió és tv, rádió-telefonok bázis állomásai) által kisugárzott jelek jelentős része elhagyja a Föld felszínét, a világűrbe kerül, ahol semmi haszna, sőt!!!

Ezt a jelenséget nevezzük az ember által keltett elektromágneses szmognak.

A Budapesti Műszaki Egyetemen, döntően egyetemi hallgatók bevonásával, olyan mérőműszer fejlesztésén dolgozunk, amelyet műholdon elhelyezve, meg tudja mérni a Földünket körülvevő elektro-szmog nagyságát.

Ez ideig a Földön hasonló mérést még nem végeztek.

A műszer, a MASAT-1 előzetes elképzeléseket meghaladó sikere után, egy nagyon kisméretű (5 cm-es kocka) műhold fedélzetére kerül. Ilyen méretű műholdat eddig még senkinek nem sikerült napjainkig életben tartani az űrben.

A kihívás tehát kettős, elkészíteni a műholdat, mely energiával látja el a rendszer működését, és lehetővé teszi az „oda-vissza” kapcsolatot a földi vezérlő állomással.

A fejlesztés jól halad, a jövő év közepére összeáll, a pályára állítható műhold a mérő-rendszerrel. Szponzorok, többek között az RC Budapest-Sasad segítik munkánkat, beleértve a földi vezérlőállomás fejlesztését is.

A mérések optimális magassága 4-500 km, mely magasságba rakéta viheti fel SMOG-1-et, vagy a Nemzetközi Űrállomásról robot kidobó eszközök segítségével indulhat földkörüli pályára.

Mindkét megoldás 5-10 Millió Ft körüli költséget jelent.

Ennek fedezésére keresünk támogatót az RC Budapest-Sasad támogatása mellett!

A támogatás eredményeként pályára álló, onnan mérési adatokat sugárzó műholddal kivételes nemzetközi sikert érhetünk el, és egyben felhívjuk a világ figyelmét egy eddig nem jegyzett környezetszennyezési formára.

A szponzor esetünkben eddig még nem ismert terület feltárásában vállal kiemelkedő részt.

 

Dr. Gschwindt András

A SMOG-1 projekt vezetője